Oficial, Conferinţa de la Copenhaga s-a încheiat, însa nu şi negocierile

Opinia lui Kim Carstensen, Coordonatorul Iniţiativei Globale pentru Climă din cadrul WWF, asupra textului agreat de cele 25 ţari la Copenhaga:

”Ei ne spun că s-a terminat, însa nu este asa. Ultima varianta a Acordului de la Copenhaga reuşeşte să reproducă doar ceea ce liderii promiseseră deja înainte să vină aici. Cea mai mare provocare, în momentul de faţa,este ca Mexicul să transforme voinţa politică într-un acord legal.

După ani de negocieri avem acum un acord de voinţă, dar fară niciun angajament din partea părţilor implicate, astfel acesta nu reuşeşte să garanteze un viitor sigur pentru generaţiile ce vor urma.

Ceea ce a fost bun la Copenhaga a fost numărul ridicat de angajamente luate de fiecare ţara în legătură cu schimbările climatice. Din punct de vedere politic trăim într-o lume care este de acord să se încadreze în limita de două grade, însă ceea ce avem, practic, pe masa negocierilor, contribuie la creşterea temperaturii cu 3 grade sau chiar mai mult.

Golul dintre retorică şi realitate ar putea fi plătit cu preţul a milioane de vieţi, sute de miliarde de dolari şi o sumedenie de oportunităţi ratate.

Suntem dezamăgiţi, însă ne păstram speranţa. Societatea civilă va continua să urmărească fiecare pas al negocierilor ce vor urma. Mâine, liderii vor trebui să se întoarcă înapoi la masa de lucru.

Un rezultat bun al acestei conferinţe va fi colaborarea îndeaproape dintre ţările bogate şi sărace. Ne aşteptam ca gazdele din Mexic să fie candidaţii ideali pentru rolul de intermediar”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top