dsc_0266

Șerban Copot și fiul lui, Tedi, devin eroi pentru puii de urs orfani din România

 

Tedi Copoț, fiul lui Șerban Copoț, se alătură campaniei „Fii eroul puilor de urs!”, devenind astfel, la vârsta de cinci ani, cel mai tânăr Ambasador WWF. Împreună cu Șerban Copoț, și el Ambasador WWF, cei doi au creat un scurt clip video despre orfelinatul pentru puii de urs și ne îndeamă pe toți să avem grijă de urșii orfani. Clipul este lansat în premieră azi și poate fi urmărit aici:

„Imaginați-vă scenariul următor: mami se joacă cu ursulețul pui. Vine un om rău, o împușcă pe mama, iar puiul de urs rămâne orfan. Acum, niște oameni buni fac un orfelinat pentru acești pui de urs, care însă au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, pentru a putea fi crescuți în siguranță. Fii eroul puilor de urs! Fii Moș Crăciun pentru ei. Donează!”, este mesajul lui Șerban Copoț, Ambasador WWF.
 
Anual, zeci de pui de urs rămân orfani, în pădurile din România, în condițiile în care numărul oficial de urși bruni este dictat de interesele de vânătoare, iar braconajul rămâne de cele mai multe ori nepedepsit. Singura șansă a puilor de urs o reprezintă Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani sau, pe scurt, orfelinatul de urși. Acesta se află în Munții Hășmaș, are 20 hectare și găzduiește 10 pui de urs orfani. 
 
„Vreau să avem grijă de ei”, adaugă micuțul Tedi. Asta înseamnă să le asigurăm urșilor orfani hrană, țarcuri unde să fie în siguranță, îngrijiri veterinare și specialiști care să îi îngrijească și să repare gardul țarcurilor. Oricine poate deveni erou ca Tedi sau ca Șerban, cu un click pe wwf.ro/orfelinat.
 
„Raspunsul publicului de până acum a fost unul incredibil de bun și am ajuns să acoperim aproape 65% din obiectivul campaniei. Ursuleții pot aștepta Crăciunul cu mult optimism, cu ajutorul unor ambasadori ca Tedi și Șerban. Sunt convins că în luna decembrie va veni Moșul și la ei, și orfelinatul va fi salvat definitiv”, a adăugat Magor Csibi, director WWF România.
 
Campania de crowdfunding  „Fii eroul puilor de urs!” își propune să strângă o sumă de  10 000 $, din donații lunare. Aceasta va merge integral către Leonardo Bereczky, fondatorul Centrului pentru Reabilitarea Urșilor Orfani.
 
România este țara în care trăieste aproape 40% din întreaga populație de urs brun de pe tot continentul, în condițiile în care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc urși în sălbăticie. Ursul este o specie strict protejată la nivel național și european prin Directiva Habitate (Natura 2000), dar valoarea ridicată a trofeelor de urs, între 4.000-15.000 Euro/exemplar, menține populația de urs brun din recensămintele naționale oficiale nerealist de mare.
 
577 de eroi au intrat în campania „Fii eroul puilor de urs!” și și-au luat angajamentul de a susține orfelinatul de urși pe termen lung, cu sume cuprinse între 5$ și 100$ lunar. Astfel, până la momentul trimiterii acestui comunicat, am reușit să asigurăm hrană, adăpost, un sistem de supraveghere, îngrijiri verterinare și trei specialiști care să aibă grijă de cei zece pui de urs, lună de lună.
 
Campania nu se încheie aici: urșii orfani au nevoie de mai mulți specialiști care să îi îngrijească și de siguranță (sisteme de supraveghere și securitate). După ce toate acestea vor fi asigurate, următorul pas va fi creșterea capacitășii Centrului pentru Reabilitarea Urșilor Orfani, ca acesta să poată primi mai mulți pui,  și dezvoltarea unui program de cercetare pentru urs, prin monitorizarea puilor eliberați.
 
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:
WWF România
Adriana Trocea, Expert Comunicare Externă, mail: [email protected], tel: 0728278737
Persoana de contact Șerban Copoț & Tedi
Sorin Duțoiu, General Manager ADPM PR, email: [email protected], tel: 0724278602
 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top