Trei noi situri Ramsar desemnate oficial în România şi Bulgaria

Secretariatul Convenției Ramsar privind conservarea zonelor umede a aprobat oficial cele trei noi zone umede transfrontaliere de-a lungul Dunării, propuse de WWF.

Desemnarea celor trei situri, Lacului Calaraşi – Srebarna, Suhaia – Complexul Insulelor Belene și Bistreț – Insula Ibisha, va permite protejarea integrală a coloniilor de păsări care îşi fac cuibul și se hrănesc în România și Bulgaria. Cele două țări vor putea să ia măsuri coordonate, de cooperare, pentru a proteja mai bine zonele umede și speciile migratoare, care se hrănesc, iernează, cuibăresc și se înmulţesc pe ambele maluri ale fluviului„, a declarat Laurice Ereifej, Coordonator Regional Ape dulci.

Monitorizarea efectuată de către WWF în ultimii trei ani arată că stârcii din coloniile care îşi fac cuibul pe insula bulgară Ibisha se hrănesc pe lacul românesc Bistreț. Același lucru este valabil şi pentru cormoranii mici și pelicanii care cuibăresc în zona lacului Srebarna din Bulgaria şi care se hrănesc pe lacul românesc Călărași.

La sfârșitul anului 2012 WWF a lansat un studiu pentru zona Bistreţ, Suhaia, Călărași, Srebarna, Ibisha și Complexul Insulelor Belene, ca parte a proiectului LIFE + Green Borders, finanțat de UE, pentru propunerea măsurilor transfrontaliere de conservare a speciilor de păsări și desemnarea rezervaţiilor transfrontaliere de-a lungul Dunării Inferioare.

În luna aprilie, miniștrii mediului din România și Bulgaria au aprobat în mod oficial propunerea WWF de a crea cele trei zone umede. În prezent, există 16 de situri Ramsar transfrontaliere, 15 dintre ele aflându-se în Europa și unul în Africa.

Convenţia Ramsar
Convenția privind conservarea zonelor umede a fost semnată la 2 februarie 1971, în orașul iranian Ramsar. Acesta este primul acord internațional pentru protejarea și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale. Misiunea Convenției Ramsar este conservarea și utilizarea rațională a tuturor zonelor umede prin acțiuni locale, regionale și naționale și cooperare internațională, ca o contribuție la dezvoltarea durabilă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top