Ultimatum pentru ministrul Laszlo Borbely in cazul DN 66A

Agent Green, WWF si organizatiile partenere protesteaza astazi la Ministerul Mediului si Padurilor deoarece conducatorul institutiei ignora ilegalitatile acoperite de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului in cazul constructiei DN 66A prin muntii Retezat.

“Am ajuns la capatul drumului in lupta impotriva constructiei DN 66A prin Retezat. Este o lupta in care am dovedit ca nu exista nicio justificare pentru aceasta constructie. Am aratat ca studiul de impact asupra mediului a fost fraudat si ca drumul ar urma sa strapunga zone de protectie integrala, activitate interzisa prin lege. Am facut un contra studiu si am demonstrat care este adevarata valoare naturala a padurilor care ar urma sa fie defrisate pentru a face loc asfaltului. Domnul Borbely a promis anul trecut legea va fi respectata, dar nu si-a tinut promisiunea [nota 1]. ANPM, autoritate subordonata domniei sale a decis sa emita acordul de mediu si astfel constructia criminala ar putea incepe inca din aceasta vara. Protestul nostru de astazi reprezinta un ultimatum pe care i-l oferim ministrului. Daca nu isi tine promisiunea il vom considera partas la crima impotriva mediului si il vom chema la judecata”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

La intrarea in minister voluntari imbracati in costume de urs brun sustin un zid pe care scrie ”DOMNULE BORBELY, DN 66A – CAPAT DE DRUM” si cer ministrului sa opreasca definitiv constructia drumului pe criterii strict stiintifice. Mai multi voluntari imbracati in costume de urs arata bannere pe care scrie ”STOP DN 66A – PADUREA E CASA MEA!”. „„Am ales sa atragem atentia ministrului in acest mod deoarece consideram ca a sosit timpul ca domnia sa sa se ocupe personal de cazul DN 66A. Ursul brun este cea mai sensibila specie la fragmentarea habitatului. Asfaltul este primul pas pentru distrugerea habitatului ursului si a celorlate specii identificate de noi in cadrul studiului pe care il efectuam. Ramificarea infrastructurii si constructiile haotice ce vor urma vor conduce la scaderea drastica a biodiversitatii in zona. Ii cerem ministrului sa nu permita asa ceva”, spune Magor Csibi, directorul WWF România.

„Am decis sa ma alatur protestului si anul acesta pentru imi doresc sa protejez padurile intacte care adapostesc animale rare cum sunt lupul, ursul si rasul. La noi in Olanda si in Belgia nu mai avem asa ceva. Le-am distrus inca din secolul al XIX-lea. Sper ca Romania nu va face aceeasi greseala in secolul al XXI-lea”, spune Katrien Delille, voluntar pentru Agent Green, Milvus si WWF si studenta din Belgia la Universitatea Wageningen din Olanda.

Agent Green a depus in data de 4 iulie 2011 la ANPM plangerea prealabila pentru a impiedica eliberarea acordului de mediu [nota 2]. De asemenea Agent Green si organizatiile partenere (WWF, Milvus, Societatea Carpatina Ardeleană, Societatea Romana de Herpetologie, Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania) au depus in ianuarie 2011 contra-studiul la DN 66A [nota 3]. In aprilie a fost dezvaluit un caz de frauda in cadrul studiului de impact la DN 66A realizat de beneficiarul drumului [nota 4]. In luna mai revista de articole stiintifice “Ocrotirea Naturii” a Academiei Romane a confirmat existenta Peisajului Forestier Intact (PFI) din Retezat [nota 5] si a publicat articolul intitulat: “Muntii Retezat-Godeanu-Tarcu, ultimul PFI din zona de clima temperata a Europei”. In anul 2007 Ministerul Mediului a comandat un studiu ce a fost realizat de ICAS (Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice) care confirma de asemenea existenta PFI.

Organizatiile ecologiste cer domnului Laszlo Borbely ca in al doisprezecelea ceas sa respecte legislatia de mediu si sa decida stoparea definitiva a constructiei DN 66A pe criterii stiintifice.

NOTE:
[1] Borbely blochează „drumul lui Băsescu”
http://www.jurnalul.ro/stiri/mediul-inconjurator/borbely-blocheaza-drumul-lui-basescu-551153.html

[2] ANPM este pe cale sa emita acordul de mediu pentru DN 66A:
http://www.agentgreen.ro/new/index.php?id=210

[3] Agent Green depune raportul la contrastudiul de biodiversitate pentru DN 66A
http://www.agentgreen.ro/new/index.php?id=205

[4] Dezvaluire frauda Ecoterra
Fraudă Ecoterra în cazul construcției DN 66A prin munții Retezat
http://www.agentgreen.ro/new/index.php?id=207

[5] Informatii despre PFI:
http://www.agentgreen.ro/new/index.php?id=133

Pentru mai multe informaţii:
Gabriel PĂUN, Președinte Agent Green, tel: 0744351977, 00436644325575, email: [email protected]
Janos MARK-NAGY, Ecolog, Societatea Carpatina Ardeleană, 0721 514137, e-mail: [email protected]
Magor CSIBI, Director, WWF România, tel: 0730 098722, email: [email protected]
Tamas PAPP, Președinte, Grupul Milvus, tel: 0720 530117, email: [email protected]
Ioan GHIRA, Președinte, Societatea Română de Herpetologie, tel: 0742023216, [email protected]
Csaba JERE, Secretar, Asociația pentru Protecția Liliecilor din România, tel 0261711395, email [email protected]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top