WWF şi IUCN cer naţiunilor un plan urgent de salvare a biodiversităţii

În timp ce Conferinţa Părţilor Convenţiei privind Biodiversitatea riscă să devină un eşec, IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii) publică un raport de evaluare a stării biodiversităţii, care confirmă faptul că o cincime din numărul total de specii sunt ameninţate cu extincţia. Totodată, WWF(World Wide Fund for Nature) solicită guvernelor să ajungă la un acord asupra partajării beneficiilor resurselor genetice şi să întocmească un plan coerent de stopare a pierderii biodiversităţii până în 2020.

Conferinţa de la Nagoya este marcată de lipsa de înţelegere între ţările dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare, pe tema Protocolului ABS (Protocolul cu privire la accesul la resursele genetice şi partajarea beneficiilor), o mare parte dintre state susţinând că nu va exista un nou plan de salvare a biodiversităţii, în lipsa unor fonduri adiţionale şi a unui acord asupra protocolului ABS.

„Dacă statele lumii nu vor reuşi să facă progrese în privinţa ABS, protejarea resurselor naturale se află într-un mare pericol”, a declarat James Leape, Director WWF Internațional. „Saptămâna aceasta, guvernele au oportunitatea unică de a realiza un plan de acţiune pentru următorul deceniu, pentru protejarea naturii de pe planeta noastră”, a mai adăugat Leape.

Datele IUCN demonstrează tendinţa de declin al biodiversităţii

IUCN a lansat ieri, în cadrul Conferinţei de la Nagoya, un studiu recent care arată starea gravă în care se află biodiversitatea, în prezent. Publicaţia precizează că situaţia ar fi putut să fie mult mai gravă, dacă la nivel global nu ar fi fost puse în practică numeroase eforturi de conservare.

Autorii studiului, care va fi publicat în revista Science, au cules informaţii analizând 25,000 specii aflate pe Lista Roşie a Speciilor Ameninţate a IUCN. Rezultatele studiului arată că, în medie, 50 de specii de mamifere, păsări şi amfibieni se apropie de extincţie în fiecare an, din cauza impactului agriculturii extensive, al tăierii pădurilor, al supra-exploatărilor şi al invaziei speciilor străine.

„Stâlpul de susţinere al biodiversităţii începe să cedeze”, afirmă Edward O. Wilson, scriitor și profesor de ecologie la Universitatea Harvard. „Un pas mic înainte pe Lista Roşie înseamnă, de fapt, un pas mare către extincţie. Aceasta reprezintă doar un fragment din ceea ce întampla cu biodiversitatea la nivel mondial.”

Conform studiului IUCN, Asia de Sud-Est este martora celor mai semnificative pierderi, în mare parte cauzate de plantarea culturilor străine de ulei de palmier, de operaţiunile comerciale de prelucrare a lemnului, de transformarea terenurilor agricole în orezării şi de vânătoarea nesustenabilă. Zone precum părţi din America Centrală, Anzii tropicali din America de Sud şi chiar Australia au suferit şi ele pierderi, cauzate în mod deosebit de impactul nimicitor al ciupercii-parazit chytrid asupra amfibienilor.

WWF: speciile tropicale au scăzut cu 60% în ultimii 40 de ani

Pe 13 octombrie, WWF a lansat ediţia 2010 a Raportului Planeta Vie, cel mai important raport ce indică starea de sănătate a Planetei. Raportul arată o scădere a biodiversităţii cu 30%, faţă de 1970, speciile tropicale traversând un declin alarmant. Mai mult, consumul de resurse naturale depăşeşte cu 50% capacitatea de susţinere a Pământului, iar tot mai multe state alunecă spre o criză de apă. În total, amprenta ecologică a omenirii s-a dublat din 1966 până acum, ceea ce înseamnă că, în prezent, Pământul are nevoie de un an şi jumătate pentru a produce resursele pe care noi le consumăm într-un an.

WWF solicită reprezentanţilor ţărilor care s-au reunit la Nagoya adoptarea unui obiectiv coerent de conservare a biodiversităţii. WWF propune obiectivul „20% pentru 2020” în ceea ce priveşte suprafața ariilor protejate, care, la nivel naţional, ar asigura supravieţuirea şi bunăstarea tuturor ecosistemelor terestre şi de coastă. Acelaşi obiectiv ar include şi acorduri la nivel internaţional, pentru protejarea suprafeţelor oceanice bogate în biodiversitate care se află în afara jurisdicţiilor naţionale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top