MONITORIZARE MAHMUDIA

De la ape poluate la ape curate, cu WWF și Lidl

Zonele umede purifică apele. Plantele specifice acestor zone preiau, prin intermediul frunzelor, tulpinilor și rădăcinilor, nutrienții dizolvați în ape. Mai mult, acestea asigură – direct sau indirect – aproape în întregime cantitatea de apă dulce necesară consumului uman la nivel mondial. Zonele umede ne oferă apă de băut, ne protejează de inundații, secetă și alte dezastre naturale și, nu în ultimul rând, stochează 30% din totalul de carbon eliberat în atmosferă, dublu față de păduri. Dar iată că rata de degradare în comparație cu acestea din urmă este mult accelerată: ultimele studii arată că zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile.

În urmă cu 3 ani, WWF finaliza, alături de comunitatea locală din Mahmudia, un proiect de reconstrucție ecologică pe Dunăre. Acum, locul a devenit o atracție pentru turiștii care caută un loc liniștit în care să se bucure de frumusețile Deltei Dunării.  Pentru că o lucrare de reconstrucție ecologică nu înseamnă numai îmbunătățirea biodiversității, ci și a calității apei, monitorizarea acesteia constituie un sprijin vital pentru orice program de management al apelor. Practic, este vorba de o activitate integrată de evaluare a caracteristicilor fizice, chimice si biologice ale apei în relație cu condițiile de sănătate umană și cele ecologice.

Împreună schimbăm cursul apelor, de la ape poluate la ape curate!

Sutele de păsări care și-au găsit la Mahmudia loc de hrană și de cuibărire, dar și pensiunile deschise care promovează servicii ecoturistice de calitate fac din acest loc o destinație demnă de luat în seamă. WWF își dorește să ducă mai departe acest proiect de renaturare și urmărește să monitorizeze impactul lucrărilor de reconstrucție în zonă.

Pentru această activitate este însă nevoie de ajutorul tău. Sumele strânse în urnele din magazinele Lidl din toată țara vor fi folosite pentru achiziționarea de kit-uri speciale pentru această activitate, dar și pentru studiul acestora. Practic, vom monitoriza tot ce înseamnă biodiversitate în zonă – plante, pești, păsări etc. – și vom arăta cum calitatea apelor este direct influențată de lucrările de reconstrucție ecologică. Rezultatele vor fi disponibile factorilor de decizie, comunităților locale și cercetătorilor.

Scroll to Top