Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

POLITICI FORESTIERE

Unul dintre rolurile noastre fundamentale este de a monitoriza constant procesele legislative pentru a preveni măsuri cu impact negativ asupra mediului sau care contravin legislației și principiilor europene de conservare a pădurilor. Propunem modificări legislative cu scopul conservării pe termen lung a biodiversității și a proceselor naturale.

Facem activități de advocacy în domeniul reglementării și finanțării sectorului forestier. Rolul nostru este să facilităm dialogul și să generăm soluții eficiente pe termen lung, pentru conservarea biodiversității.

Punctul central în activitatea noastră de policy pentru 2020-2030 este Viziunea și principiile de dezvoltare ale Politicilor Forestiere Naționale.

Punctul central în activitatea noastră de policy pentru 2020-2030 este „Viziunea și principiile de dezvoltare ale Politicilor Forestiere Naționale”. Este vorba despre un plan dezvoltat și propus de WWF alături de mediul academic, ONG-uri, autorități și reprezentanți din industria lemnului, care își propune să modifice din temelii modul în care România își vinde lemnul din păduri.

A fost nevoie de acest document deoarece sectorul forestier din Romania traversează de 30 ani o nesfârșită tranziție de la sistemul comunist, când pădurile și prelucrarea lemnului erau în proprietatea statului, la o piață unică comunitară. O face fără a avea o strategie, fără o viziune și fără un consens cât mai larg cu privire la principiile de dezvoltare ale politicii forestiere naționale. Aceasta este problema centrală care a generat toate dificultățile pe care le avem astăzi.

Așa s-a ajuns ca în România să fie peste 150 de acte normative care reglementează modul de gospodărire a padurilor, adică un hățiș de peste 3.000 de pagini de reguli și proceduri. Anual, mai apar cam două duzini de acte normative care modifică si completează cadrul actual.  Singurele constante sunt lipsa de predictibilitate și de transparență.  S-a creeat astfel un cadru legislativ ce conține prevederi contradictorii sau nealiniate cu alte domenii de interes, precum protecția mediului sau dezvoltarea rurală.

Cel mai îngrijorator aspect este faptul că politicile actuale nu vizează obținerea unor rezulte concrete, ci respectarea unor proceduri greoaie, neconcludente, care nu țintesc eficiența și care presupun sarcini administrative, adesea inutile, ce alimentează spirala problemelor.

Ca răspuns pentru aceste probleme, WWF a lansat un document de viziune care propune soluții adaptate condițiilor socio-economice actuale și a modului în care societatea percepe problematica gestionării pădurilor. Punctul central în activitatea noastră de policy pentru 2020-2030 este
„Viziunea și principiile de dezvoltare ale Politicilor Forestiere Naționale.”

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

by_doru_oprisan___web_2

Scrisoare deschisă privind intenția Ministerului Apelor și Pădurilor de a renunța la Inspectorul pădurii

Coaliția Natura 2000 România, o federație reprezentativă pentru sectorul conservării biodiversității din care face parte și WWF România, și Greenpeace România își exprimă îngrijorarea față de intenția Ministerului Apelor și Pădurilor de a renunța la componenta web a aplicației Inspectorul pădurii www.inspectorulpadurii.ro, platformă lansată în noiembrie 2016.

Citește mai multe
elias-iordan-unelte-catalina-georgescu-1920x1080

Despre cum pâsla de Biertan sustine oamenii și natura

Stilul de viață tradițional este rețeta de care natura are nevoie pentru a face față presiunilor din ce în ce mai mari generate de dezvoltarea necontrolată, utilizarea irațională a resurselor, schimbări climatice, și pentru a asigura de fapt reziliența pe termen lung a ecosistemelor naturale, a bunurilor și serviciilor pe

Citește mai multe
padure-virgina-romania-1920x1080

5 lucruri despre ce face WWF

Dacă ai ajuns până aici, probabil că te-ai întrebat ce înseamna WWF („ve-ve-ef” – așa zicem și noi) și de ce îți sună cunoscut. Poate că ai auzit despre sturioni, Salvați pădurile virgine!, Colinele Transilvaniei, zimbri sau programele noastre de educație. WWF (World Wide Fund for Nature) e o organizație

Citește mai multe
Scroll to Top