De Ziua Dunarii, WWF deschide un Centru de Informare ecologica la Slatina si participă la Targul International Dunărea si Delta

WWF– România şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt au deschis astăzi Centrul de Informare `Frontiere Verzi` din Slatina. Găzduit de Agenția pentru Protecția Mediului Olt, centrul va fi un spaţiu deschis publicului, care va reuni pasionaţii de natură de toate vârstele. Pentru a marca lansarea, copiii din cadrul Clubului Cormoranului, din satele Gîrcov și Giuvărăști, au pregătit un moment artistic dedicat legendelor Dunării. În paralel, WWF participă la Târgul Internațional Dunărea și Delta, găzduit de complexul Romexpo.

Centrul de Informare de la Slatina este un spațiu în care vizitatorii vor găsi numeroase informații şi materiale informative care reflectă caracteristicile mediului înconjurător din zonă. Le sunt puse la dispoziție o serie de jocuri interactive pentru o mai bună înțelegere a proceselor naturale care au loc în imediata lor apropiere, publicații și materiale cu ajutorul cărora fiecare să găsească un răspuns la întrebările legate de Dunăre. Experţii WWF și APM Olt vor interacţiona cu membrii comunității locale şi vor atrage atenţia asupra beneficiilor pe care Dunărea le oferă, dar şi asupra aspectelor negative cauzate de exploatările intensive în cadrul diverselor ramuri ale economiei, precum agricultura şi navigaţia.

„Tradiţia proiectelor de conservare WWF oferă comunităţilor un rol extrem de important în desfăşurarea proiectului, o mare parte din succesul pe termen lung al acţiunilor WWF fiind garantate de implicarea oamenilor locului. Proiectul Green Borders își dorește aducerea zonele umede aproape de oameni, fiind un instrument util educației ecologice, dar și exemplificării impactului măsurilor de conservare și refacere a acestora. Centrul de Informare inaugurat astăzi la Slatina își propune apropierea oamenilor de natură și conștientizarea importanței Dunării pentru fiecare membru al comunității.” a declarat Cristian Tetelea, Manager de programe- Bazinul Dunării, în cadrul WWF.

„Din punctul meu de vedere, Clubul Cormoranului reprezintă un grup de oameni minunați care ne învață să iubim și să respectăm natura. Pur și simplu ne îndeamnă să privim atent în jurul nostru și astfel să descoperim frumusețile naturii. Aceste sentimente există în fiecare din noi, iar acești oameni știu cum să le scoată la iveală. Iubind și respectând natura de mici copii, vom fi mereu și ne dam seama că nu putem exista unii fără alții, oameni și natură- o punte de legătură pentru echilibrul planetei. Aici am învățat și să protejăm natura și multe informații despre diferite specii de animale, păsări ocrotite de lege.”, spune Nicușor Vârdol, tânăr membru al Clubul Cormoranului.

Centrul de Informare de la Slatina face parte din proiectul Life+ „Conservarea Transfrontieră a cormoranului mic şi raţei roşii în zone cheie din România şi Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi (Green Borders).

WWF-România, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Olt, Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman şi Societatea Ornitologică Română, a demarat proiectul Frontiere Verzi în ianuarie 2009. Acesta asigură cadrul necesar pentru conservarea transfrontieră a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunării atât în România, cât şi în Bulgaria, lucru ce va asigura refacerea zonelor de reproducere ale raţei roşii şi ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european. Mai multe informaţii despre proiectul Frontiere Verzi sunt disponibile pe website-ul www.green-borders.eu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top