Earth Hour – 60 de minute pentru planetă!

Pe 29 martie anul acesta, mai mult de 50 de milioane de oameni din toată lumea au stins luminile pentru o oră, transmiţând astfel un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva încălzirii globale. Clădiri emblematice precum Opera din Sydney, Coloseumul din Roma sau hotelul Jumeirah din Dubai, au rămas în întuneric pe durata evenimentului.

Inspirate de această iniţiativă, mai multe oraşe din România s-au alăturat mişcării Earth Hour. Mai multe primării din ţară au decis întreruperea iluminatului public şi al unor clădiri de referinţă. La Bucureşti, Opera Naţională a stins iluminatul exterior, fiind prima clădire reprezentativă care s-a alăturat mişcării. Peste 1000 de persoane şi câteva zeci de organizaţii s-au înscris pe pagina evenimentului. Realitatea TV a oprit reflectoarele în timpul emisiunii, pentru câteva minute, dând tonul la stingerea luminii. Rezultatele evenimentului au fost peste aşteptări, Dispeceratul Energetic anunţând că s-a înregistrat o reducere de energie de 100-150 de megawati, echivalentul a aproximativ un milion şi jumatate de becuri.

In ziua evenimentului, WWF a organizat în parcul Herăstrău, împreună cu AER (Asociaţia pentru Energie Regenerabilă), o acţiune de conştientizare, oferind informaţii despre Earth Hour, despre schimbările climatice, despre modul în care fiecare persoană se poate implica în prevenirea acestora. Scopul acţiunii a fost să atragă un număr cât mai mare de persoane care să susţină iniţiativa Earth Hour şi să promoveze lucrurile simple, pe care fiecare individ le poate face, pentru a reduce consumul de energie.

Pentru 2009, Earth Hour îşi propune să implice 1 miliard de oameni din mai mult de 1000 de oraşe din lumea întreagă. Va fi cea mai mare acţiune globală de prevenire a schimbărilor climatice din istorie.

România se va alătura mişcării, implicând de această dată companii, instituţii şi comunităţi, într-o acţiune amplă, menită să atragă atenţia asupra fenomenului schimbărilor climatice.

Alăturaţi-vă mişcării Earth Hour 2009! Inscrieţi-vă pe site-ul www.earthhour.org şi stingeţi lumina pe 28 martie 2009, la 20.30!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Earth Hour – 60 de minute pentru planetă!

Mişcarea Earth Hour a pornit de la o simplă întrebare: Cum îi putem convinge pe oameni să acţioneze împotriva schimbărilor climatice?

Răspunsul: Le cerem locuitorilor oraşului Sydney să închidă toate luminile pentru o oră.

Pe 31 Martie 2007, 2.2 milioane de persoane si 2100 de companii din Sydney au închis luminile pentru o oră, iar puncte de atracţie ale oraşului, precum Harbour Bridge sau clădirea Operei, au rămas în întuneric pe durata evenimentului. Această acţiune colectivă de proporţii a dus la o scădere de 10.2% a consumului de energie din oraşul Sydney şi, totodată, la conştientizarea impactului pe care risipa de energie îl are asupra mediului.

Inspirate de acestă iniţiativă, diferite oraşe ale lumii se alătură mişcării Earth Hour 2008, transformând astfel un eveniment simbolic într-o mişcare globală. Pe data de 29 martie 2008, la ora 20.00, milioane de oameni, locuitori ai unor oraşe ca Bangkok, Copenhaga, Chicago, Melbourne, Brisbane, Telaviv şi Manila, vor închide pentru o oră luminile şi aparatele electrice de care se pot dispensa.

Earth Hour nu se adresează însă doar locuitorilor, instituţiilor şi companiilor din oraşele partenere, ci oricui doreşte să facă acest gest pentru planetă, atât pe 29 martie, cât şi în viaţa de zi cu zi.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top