Elevii tulceni devin ambasadori ai pasarilor migratoare din Delta Dunarii

WWF-România şi Ambasada SUA la Bucureşti au organizat ceremonia de premiere a lucrărilor câştigătoare din cadrul proiectului educativ comun “Păsările migratoare şi copiii Deltei – poveşti care se împletesc”. Evenimentul a avut loc la Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării din Tulcea; au participat elevi şi profesori de la trei licee tulcene, reprezentanţi ai WWF-România şi ai Ambasadei SUA, Viorica Bîscă, Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, reprezentanţi ai Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea şi experţi din cadrul Societăţii Ornitologice Române.

Proiectul îşi propune să atragă atenţia asupra păsărilor migratoare din Delta Dunării, prin îmbinarea perspectivei personale dată de imaginile şi poveştile elevilor cu perspectiva ştiinţifică. Elevi de la Liceul Pedagogic, Liceul Teoretic “Grigore Moisil” şi Colegiul Dobrogean “Spiru Haret” au creat, prin intermediul unor lucrări originale, portrete ale diferitelor specii de păsări migratoare din Delta Dunării. Lucrările elevilor au cuprins atât texte, de la poveşti fictive la interviuri, cât şi imagini, mai exact fotografii şi picturi. O comisie din fiecare liceu a selectat 10 semifinalişti care să reprezinte şcoala la evenimentul final. Lucrările câştigătoare au fost selectate de către un juriu alcătuit din reprezentanţi ai WWF, Ambasadei SUA şi Societăţii Ornitologice Române.

“Sprijinim acest tip de iniţiative deoarece credem în importanţa educaţiei care va crea o nouă generaţie de cetăţeni responsabili care se pot bucura de Delta Dunării şi în acelaşi timp pot contribui la conservarea acesteia“, a declarat Viorica Bîscă, Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Textele şi imaginile câştigătoare vor fi publicate într-o broşură care va conţine şi informaţii ştiinţifice oferite de Societatea Ornitologică Română şi care va reflecta legătura tinerilor români cu păsările migratoare. Această broşură va fi distribuită în cadrul Conferinţei Părţilor Contractante la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională (COP11 Ramsar) care se va desfăşura în perioada 6 -13 iulie 2012 la Bucureşti.

“Delta Dunării este una dintre cele mai mari zone umede ale Europei. Ca parte din angajamentul nostru faţă de Convenţia de la Ramsar asupra zonelor umede de importanţă internaţională, Statele Unite ale Americii promovează conservarea zonelor umede şi ale speciilor care le populează. Păsările migratoare sunt o componentă vitală a regiunii Deltei; este cu adevărat motivant să vedem cum o generaţie de tineri români devine implicată în mod activ în conservarea şi protejarea unui ecosistem atât de valoros”, a spus Leslie Linnemeier, Consilier Economic la Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Elevii câştigători sunt:
Gabriel Afuza, Cezara-Elena Machedon, Adrian Nadrag, Mădălina Stefanov de la Liceul Pedagogic Tulcea;
Alexandra Felea, Ana-Maria Iluşcă, Iulia Iuraşcu, Maria Vatră de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil”;
Camelia Artimov, Adina Baranga de la Colegiul Dobrogean “Spiru Haret”.

“Este un privilegiu să lucrăm cu tinerii şi să fim martori ai creativităţii, sincerităţii şi dorinţei lor de a se implica. Acest proiect a arătat, încă o dată, că Educaţia pentru Dezvoltare Sustenabilă, combinând subiectele de mediu şi cetăţenia activă, este o unealtă eficientă în crearea unui viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura”, a declarat Cătălina Murariu, Coordonator Educaţie pentru Dezvoltare Sustenabilă WWF România.

Contact:
Cătălina Murariu, Coordonator Educaţie pentru Dezvoltare Sustenabilă WWF, email: [email protected]o, tel: 0730 098 104

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top