HG disperat al democraților pentru a forța constructia tronsonului 3 al DN 66A – 30 ha de paduri din situri Natura 2000 ar putea fi scoase definitiv din fondul forestier

Agent Green și organizațiile partenere [1] sunt indignate deoarece o Hotarare de Guvern ar urma sa forteze defrisari în situri Natura 2000 pentru construcția tronsonului 3 al DN 66A care nu a primit acordul de mediu [2]. „Acest HG este un gest disperat al democratilor care isi doresc DN 66A cu orice pret. Constructia ilegala in situri Natura 2000 si in zone de protectie integrala din parcuri nationale nu este o joaca de copii. Domnul ministru Berceanu trebuie sa stie ca exista consecinte legale pentru fiecare copac taiat si pentru fiecare piatra miscata in zona Campusel – Lacul Iovanu. Nu numai domnul ministru si increngatura democrata vor suferi aceste consecinte legale, dar intreaga tara care va intra automat in infringement pentru incalcarea legislatiei comunitare pe situri Natura 2000”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

HG-ul initiat de Radu Berceanu (ministru al transporturilor si ministru interimar al agriculturii si padurilor) prevede scoaterea definitivă din fondul forestier naţional de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. a terenului în suprafaţă de 30,4223 ha, cu defrişarea vegetaţiei forestiere pe suprafaţa de 13,1615 ha. „Conform procedurilor de scoatere din fondul forestier pentru terenuri forestiere cu suprafaţa peste 1,0 ha, inclusiv documentatia intocmita in acest sens trebuie sa contina acordul de mediu sau fişa tehnică intocmită pentru obţinerea acordului de mediu aprobată de către Agenţia Nationala de protecţia Mediului, după caz, prin ordin al ministrului mediului. In prezent acordul de mediu nu a fost eliberat deoarece studiul de impact este submediocru. In perspectiva nu vad cum ar putea fi dat acest acord pentru ca in zone de protectie integrala nu se poate construi legal”, a adaugat Janos Mark-Nagy, ecolog Societatea Carpatina Ardeleană.

„Modul in care au fost respectate dispoziţiile privind participarea publicului la procesul de elaborare a acestui HG conform Articolului 6 al Legii 52/2003 ridica alte probleme. Domnul Berceanu s-a limitat la publicarea proiectului legislativ doar pe site-ul ministerului agriculturii. Printre altele, dispozitiile legale il obligau pe ministru sa informeze presa, organziatiile interesate si sa desemneze o persoană pentru relatia cu societatea civila. Dispozitiile prevad si situatii de urgenta in cazuri exceptionale care impun adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Singura situatie exceptionala ar putea fi regretul democratilor de a pleca de la guvernare fara a distruge natura pentru construirea DN 66A”, a adaugat Dana Balcan, avocat Agent Green.

Agent Green, Societatea Carpatina Ardeleană, WWF, Grupul Milvus şi Vier Pfoten cer:
– Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa renunte imediat la HG-ul pentru defrisarea padurii in vederea realizarii tronsonlui 3 al DN 66A
– Presedintelui Basescu sa isi faca publica pozitia cu privire la DN 66A si la implicarea in conceperea acestui HG

Pentru mai multe informaţii:
Janos MARK-NAGY, Ecolog, Societatea Carpatina Ardeleană, 0721 514137, e-mail: [email protected]
Gabriel PĂUN, Coordonator Revoluția ONG, Agent Green, tel: 0744351977, e-mail: [email protected]
Dana BALCAN, Avocat Agent Green, tel: 0723 390646, e-mail: [email protected]

NOTE:

[1] Agent Green si organizațiile partenere (WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatina Ardeleană, Vier-Pfoten) au transmis ieri ministrului Berceanu scrisoarea deschisa pentru a-i solicita stoparea HG-ului. Scrisoarea a fost semnata si de o serie de alte organziatii de mediu: Centrul de Resurse Juridice, Eco Sud-West Ro, Societatea Ecologica AquaTerra, Asociatia Speologica Exploratorii, Centrul Regional de Supraveghere Ecologica Muntii Apuseni, Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor, Asociatia de Ecologie si Cultura pentru Viata si Asociatia Ecopolife.

[2] HG pentru scoaterea definitiva din fondul forestier a padurilor pentru realizarea tronsonului 3 al DN 66A prin Parcul National Domogled si situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest poate fi vizualizat la site-ul MADR:
http://www.madr.ro/pages/l52/hotarare-scoatere-fond-forestier-drum-legatura-campu-lui-neag-cerna.pdf

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top