timber1

Invitatie la consultarea publică asupra standardului national FSC® (Forest Stewardship Council®) pentru management forestier

Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului Naţional FSC® (Forest Stewardship Council®) pentru Management Forestier invită toți factorii interesați la consultarea publică pe site-ul www.standardnational.ro  privind Standardul Naţional FSC, Draft 2-0. Sugestiile se pot trimite din data de 08.08.2016 până în data de 09.09.2016.
 
Draftul 2-0 ia în considerare punctele de vedere exprimate  în cadrul primului proces de consultare publică; de asemenea, acesta ține cont de observațiile făcute de auditorii acreditați FSC în cadrul testării în teren a standardului. Testarea a urmărit să acopere situații cât mai complexe – astfel, ea s-a făcut atât în ocoale de câmpie, deal și munte, cât și în ocoale private și de stat.
 
Principiile și Criteriile FSC pentru Standardul de Management Forestier urmăresc elementele unui management corespunzător din punct de vedere ecologic, ce aduce beneficii sociale și care este viabil economic. Respectarea acestor principii reprezintă condiţia obținerii certificatului FSC. Având în vedere interesul în creștere pentru certificarea pădurilor, considerăm oportună adaptarea  acestui  Standard la nivel național astfel încât să transpună în mod real și eficient legislaţia naţională, condiţiile sociale, economice și de mediu ale ţării noastre în cadrul unui proces participativ prin implicarea în mod adecvat a factorilor interesaţi și relevanți.
 
Procesul de adaptare a Standardului pentru România (ce vizează indicatorii standardului FSC[1], inclusiv elaborarea de verificatori) presupune o amplă serie de consultări publice. Adaptarea Standardului Naţional este un proces transparent, democratic, ce oferă îndeosebi posibilitatea ca toţi cei interesaţi să-și aducă propria contribuție la conținutul acestuia.
 
Odată aprobat, Standardul FSC de Management Forestier pentru România va fi utilizat în mod obligatoriu de către organismele de certificare acreditate FSC în evaluările pentru obținerea certificatului FSC de către ocoalele silvice de stat și private aplicante.
 
Forma finală a Standardului Național FSC draft 2-0  poate fi accesată/descărcată aici, în format pdf.
 
Comentariile vor fi transmise in format electronic prin completarea formularului de consultare publică, pe adresa [email protected], până cel târziu în 9 septembrie 2016. Pentru a fi considerate valide, acestea vor trebui să respecte în mod obligatoriu indicațiile prezentate pe www.standardnational.ro
 
Notă pentru editori:
– Cum sprijină WWF-România certificarea pădurilor: www.wwf.ro/ce_facem/paduri/certificarea_pdurilor_conform_standardului_fsc/
 
Pentru detalii suplimentare contactați:
Marius Turtica – Facilitator al Grupului pentru Elaborarea Standardului Naţional FSC® (Forest Stewardship Council®) pentru Management Forestier.  
Email: [email protected], telefon: 0740 300 616

 


[1]FSC-STD-60-004 V1-0 EN

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top