Loteria Naţională Olandeză sprijină proiectele de mediu din Munții Carpaţi și Delta Dunării

Loteria Naţională Olandeză a comunicat, recent, aprobarea proiectului Rewilding Europe, o iniţiativă demarată de WWF-Olanda, Wild Wonders of Europe şi ARK Nature. Având o valoare totală de de 3,1 milioane euro, proiectul îşi propune ca 1 milion de hectare de terenuri agricole abandonate să fie redate faunei sălbatice. Aria de implementare include cinci regiuni pilot din Europa: Carpaţii de Est (Polonia, Slovacia şi Ucraina), partea vestică a peninsulei Iberice (Spania şi Portugalia), Velebit (Croaţia), Delta Dunării (România şi Ucraina) şi Carpaţii de Sud (România).

Printre obiectivele proiectului se numără şi reintroducerea în sălbăticie a ierbivorelor mari şi deschiderea de noi oportunităţi pentru dezvoltarea unor ecosisteme funcționale ca şi bază pentru noile economii rurale, în care natura va trebui să reprezinte principalul motor.

În Europa se găsesc zeci de milioane de hectare de terenuri abandonate. Un studiu recent al Institutului European pentru Politici de Mediu arată că suprafața acestora va crește, ajungându-se la aproximativ 30 milioane de hectare, până în anul 2020. Dacă nu se vor lua măsuri, există riscul să se creeze o Europă bazată pe agricultura intensivă pe terenuri fertile, pe de o parte, şi păduri şi tufăriş abundent în zone mai puţin productive, pe de altă parte. Acest fenomen va conduce la o pierdere semnificativă a multor specii de plante şi animale, precum şi a unor peisaje geografice foarte apreciate de către cetăţenii Europei.

O soluţie simplă la această problemă o reprezintă crearea de ecosisteme funcționale, populate de un număr suficient de animale mari şi reintroducerea în sălbăticie a unor specii. Populaţiile echilibrate de ierbivore mari reprezintă elementul- cheie pentru conservarea spaţiilor semi-deschise.

„Rewilding Europe” va lucra îndeaproape cu organizaţii locale, autorităţi, oameni de afaceri şi proprietari de terenuri, nu doar pentru a crea noi zone de natură sălbatică, ci şi pentru a dezvolta o economie sustenabilă şi care are la bază natura. În următorii trei ani, alte cinci zone pilot din Europa vor fi incluse în proiect, fiecare dintre acestea având o suprafaţă de cel puţin 100.000 hectare.

50% din veniturile brute ale Loteriei Naţionale Olandeze sunt direcţionate către dezvoltarea proiectelor pilot în beneficiul comunităţii. Mulţumită oamenilor care joacă la loto, o sumă record a fost donată organizaţiilor non-profit care activează în domeniul mediului în Olanda şi în străinătate. Începând din 1996, ARK Nature a primit 14,1 milioane de euro din partea Loteriei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top