Încep lucrările de reconstrucție ecologică la Mahmudia

Proiectul „Reconstrucția ecologică a terenurilor aparținând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia, în cadrul incintei Carasuhat din Delta Dunării” este co- finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și se derulează în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, în baza contractului de finanțare nr. 128266/01.03.2012 semnat între ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice ca Autoritate de management POS Mediu și Consiliul Local al Comunei Mahmudia, ca beneficiar.

După doi ani de la demararea proiectului „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării”, Consiliul Local Mahmudia, în parteneriat cu WWF-România și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, anunţă începerea lucrărilor de reconstrucție ecologică în zona Carasuhat, Mahmudia.

Zona Carasuhat va prinde viață din nou datorită lucrărilor de reconstrucție ecologică ce încep astăzi, însumând 924 ha ce vor fi reconectate la circuitul natural al deltei în următorul an. Lucrările își propun refacerea complexului de japșe, bălți, gârle și canale care ofereau înaintea desecării și îndiguirii din anii ΄80, hrană, adăpost și loc de reproducere pentru toate speciile de plante, păsări și pești caracteristice deltei, astăzi amenințate cu dispariția. Realizarea acestor lucrări vizează asigurarea condițiilor de refacere și conservare a 18 tipuri de habitate, ținând cont de nevoile socio-economice ale comunității locale.

Proiectul „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării” este prima acțiune de reconstrucție ecologică din Delta Dunării implementat de către o comunitate locală.

“Implicarea localnicilor în astfel de proiecte dovedește putenica lor legătură cu valorile oferite de ecosistemele Deltei Dunării chiar și după ce timp de mai mult de 50 de ani o parte din zonele deltei au fost transformate în ecosisteme artificiale. Sperăm că astfel de inițiative vor inspira și alte comunități și autorități” a declarat Orieta Hulea, coordinator lucrări de reconstrucție ecologică.

Obiectivul principal al proiectului este de a adăuga o valoare naturală zonei prin asigurarea statutului favorabil de conservare a habitatelor prioritare din situl Natura 2000 Delta Dunării – zona pilot Carasuhat, contribuind astfel, în mod direct, la atingerea obiectivelor Axei Prioritare 4 POS Mediu.

Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune/Fondul European de Dezvoltare Regională.
 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top