Pentru ONG-urile din zona Banatului anul începe cu planuri şi propuneri de colaborare ferme

În 27 ianuarie a avut loc la Reşiţa o întâlnire de lucru a organizaţiilor nonguvernamentale care activează în zona Banatului Montan, întâlnire ce a fost organizată la inţiativa asociaţiei WWF – Programul Dunăre Carpați România.
 
Asociaţia WWF derulează în Carpaţii din sud-vestul României proiectul „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” şi are ca obiectiv principal crearea de condiții pentru conservarea Carpaților din sud-vestul României ca zonă sălbatică, demonstrând oportunități de conservare și management dar și suport pentru dezvoltare locală și regională.
 
Obiectivul întâlnirii a fost acela de a pune bazele unei colaborări în cadrul sectorului civil care să susţină conservarea cadrului natural și dezvoltarea durabilă a comunităților în zona Banatului Montan, introducerea conceptului de sălbăticie şi a conectivității zonelor sălbatice..
 
Întâlnirea s-a desfăşurat sub forma unui dialog informal la finalul căruia cei prezenţi au recunoscut necesitatea colaborării şi a reunirii resurselor şi eforturilor, cu atât mai mult în condiţiile în care în zona nostră se iau decizii care ne afectează direct activitatea, dar pentru care nu suntem consultaţi de către factorii de decizie. S-a conturat astfel nevoia pregătirii persoanelor din organizaţii cu privire la instrumentele pe care le avem la dispoziţie în aceste condiţii. Având în vedere faptul că una din principalele probleme identificate de cei prezenţi este exploatarea resurselor forestiere din zona Banatului, aceştia au fost de acord să participe la o întâlnire faţă-în-faţă cu reprezentanţii RNP, tocmai pentru a se comunica şi înţelege ambele puncte de vedere. În acelaşi timp, este nevoie de intervenţii pentru schimbarea legislaţiei care permite acţiuni care afectează negativ zonele sălbatice precum exploatarea masivă a resurselor pe teritoriul parcurilor naţionale.
 
Chiar daca cele 16 organizaţii prezente activează în domenii diferite, preocuparea pentru natură a acestora este evidentă. Profilului diferit al asociaţiilor prezente este un avantaj considerabil deoarece acest lucru va permie pe viitor o abordare pentru mai multe domenii de inters: legislaţie, activităţi de watch-dog, educaţie şi conştientizare, fotografie, turism sustenabil care să ducă către îndeplinirea obiectivului, o lume în care omul trăieşte în armonie cu natura.
 
Întâlnirea s-a încheiat cu consensul invitaţilor cu privire la obiectivul comun şi la necesitatea de a lucra în continuare împreună pentru îndeplinirea acestuia, astfel că aceasta a fost doar prima dintr-o serie de întâlniri de lucru care ne vor aduce împreună pe parcursul lui 2015.
 
Raluca Crîsta, coordonator de proiect WWF, declară: Preconizăm că de azi înainte, atunci când se iau decizii la nivel regional, instituţiile vor avea un sprijin real în noi, dar şi că va exista o voce puternică care semnalează pericole, care ameninţă bogăţia naturală din Carpaţii de sud – vest. Mulţumim pentru implicare celor care luptă pentru conservarea şi protecţia mediului în zona Banatului Montan: Grupul Ecologic de Colaborare Nera, Asociatia Altitudine Timisoara, Asociaţia Euroland Banat, Asociatia Speologica Exploratorii Resita, Fundatia Activity, Asociaţia Bike Attack Resita, Asociaţia Prietenii Munţilor Reşiţa, Club Montan Caransebes, Asociatia Salvamont Caransebes, Asociatia Speologica Prusik Timisoara, Asociatia Speologica SpeoTimis Timisoara, Asociatia Dunarea Moldova Noua, Foto Club Banatul Montan
 
„Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” este un proiect implementat de WWF – Romania, organizație care militează pentru stoparea degradării mediului și pentru a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Proiectul este finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român și se derulează de către WWF Programul Dunăre Carpați România, în parteneriat cu WWF Elveția, Asociația Ecotur Sibiu, Asociația de Ecoturism din România și Fundația Propark.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top