România nu și-a făcut toate temele pentru combaterea comerțului ilegal cu lemn

București, 7 august- A trecut mai mult de un an de la intrarea în vigoare a Regulamentului UE privind comerțul cu lemn (EUTR 995), instrument ce urmărește prevenirea și combaterea comerțului cu lemn recoltat în mod ilegal în interiorul statelor membre. În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a publicat un raport privind implementarea regulamentului la nivel național, care a arătat rezultate îngrijorătoare. Ieri, WWF a publicat rezultatele unui studiu care confirmă că multe dintre statele membre UE, printre care și România, nu reușesc încă să țină pasul cu legislația europeană și să oprească fenomenul comerțului cu lemn ilegal pe piețele europene.

Studiul derulat de WWF (www.wwf.org.uk/barometer) în prima jumătate a anului 2014 arată că doar 11 țări din Uniunea Europeană au adoptat în legislația națională proceduri solide care ar putea controla comerțul cu lemn și produse din lemn, setând și sancțiuni mari pentru nerespectarea regulilor. Aceste țări sunt: Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Luxembrug, Olanda, Portugalia, Slovenia și Marea Britanie.

Celelalte 17 țări (printre care unele date drept exemplu de bune practici în alte sectoare, precum Austria și Elveția) fie nu și-au adaptat legislația națională la Regulamentul European, fie au adoptat legislații care prevăd sancțiuni prea mici sau se lovesc de sisteme judiciare prea slabe, ceea ce împiedică implementarea efectivă a legii.

WWF consideră că, pentru a reduce exploatarea ilegală a lemnului și pentru a preveni distrugerea pădurilor, e nevoie de implicarea maximă a tuturor factorilor interesați în aplicarea legislației din domeniu.

WWF face apel la autoritățile române să ia în serios problema tăierilor ilegale și a comerțului cu lemn recoltat ilegal, având în vedere că prejudiciile produse prin aceste fapte ilicite amenință, de fapt, viitorul pe termen mediu și lung al sectorului forestier și al domeniilor conexe, al calității mediului și al nivelului de trai, în general. Gestionarea pădurilor României ar trebui sa se găsească în topul preocuparilor guvernului, avand în vedere faptul că vorbim despre un dar extrem de prețios și mai ales regenerabil.

Costel Bucur, Directorul programul de păduri și arii protejate la WWF, spune: România este printre fruntașele plutonului codaș în ceea ce privește transpunerea EUTR, iar această stare de mediocritate nu face dacât să ne dea măsura seriozității cu care abordăm problema lemnului și utilizarii acestuia. Suntem o țară cu o resursă lemnoasă de invidiat, care ne obligă să fim campioni la felul în care o gestionăm. Am fi putut face mai mult și mai devreme!

Rolul politicilor în exploatarea pădurilor

În ultima vreme, creșterea economică mondială a generat o creștere a presiunii auspra pădurilor, Această creștere a cererii pentru lemn și produse din lemn, coroborată cu deficiențele instituționale și de guvernanță existente fac ca tăierile ilegale și comerțul aferent să devină o problemă de interes internațional major. S-a impus astfel pe agenda gvernelor și a politicilor internaționale nevoia soluționării tăierilor ilegale prin legislație/acroduri la nivel global. SUA, UE și Australia au luat atitudine prin adoptarea unor legislații care să prevină utilizarea lemnului ilegal, fie că se referă la cel importat, sau la cel de pe piața autohtonă.

Pe 3 martie 2013 a intrat în vigoare Regulamentul UE nr 995, care stabilește obligațiile operatorilor ce introduc pe piață lemn și produse din lemn. În principiu, regulamentul le impune să acționeze cu prudență și să utilizeze un cadru de proceduri și măsuri numit due diligence. Despre sistemul due diligence vă invităm să citiți în materialul alăturat, care însoțește acest comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top