by_doru_oprisan___web_2

Lupta pentru protejarea pădurilor și a biodiversitătii din România are din acest an un nou aliat – Standardul National FSC pentru Management Forestier

Peste 10.000 de specii de plante și animale depind direct de modul în care pădurile din țara noastră sunt gospodărite

București, 29 ianuarie 2019 –  Pentru a contribui la administrarea sustenabilă a pădurilor din România, organizația internațională Forest Stewardship Council (FSC) și Grupul Național de Elaborare a Standardului au publicat în această lună Standardul Național FSC pentru țara noastră.  

Certificarea FSC în România va fi bazată din acest an pe 10 principii, 70 de criterii și aproape 250 de indicatori și sub-indicatori ce trebuie verificați de auditori externi ce raportează conformitatea sau neconformitatea față de cerințele standardului, cer măsuri corective sau determină dacă certificarea poate fi păstrată sau revocată.

 

Cu ocazia lansării standardului, SDG și WWF-România au organizat evenimentul de prezentare a procesului de elaborare și a prevederilor acestuia. La seminarul din 29 ianuarie, organizat la Brașov, au fost prezenți membri ai Forumului Consultativ, organizații certificate, organisme de certificare acreditate, companii, reprezentanți ai autorităților, ai mediului universitar și al cercetării, alături de alți factori interesați care s-au implicat activ în elaborarea documentului.


La eveniment fost dezbătute elementele de noutate pe care standardul le introduce ca urmare a adăptarii indicatorilor generici internaționali astfel încât aceștia să reflecte în mod real și eficient cerințele legislației naționale, practicile curente din sectorul forestier, condițiile sociale, economice și de mediu ale țării noastre.“Standardul Național este expresia armonizării intereselor legitime de ordin economic, social și de mediu, în forma unui consens ce privește cuantificarea și evaluarea unui management forestier responsabil pentru România. Se stabilește astfel un sistem de referință la care se pot raporta practicile silvice din România, sistem care se bucură de un acord larg al comunităților forestiere din România și de o recunoaștere internațională, prin sistemul de certificare FSC” – declară Radu Vlad, Coordonator proiecte regionale și program păduri la WWF-România – Membru al Grupului Național de Elaborare a Standardului.

 

Standardul a fost elaborat în urma unui proces de peste patru ani, cu aportul reprezentanților domeniului forestier și ai altor sectoare: administratori de păduri, companii, instituții de învățământ superior/cultură, comunități locale, organizații pentru drepturile muncitorilor și nu în ultimul rând ONG-uri de mediu.

 

FSC le permite oamenilor să se implice în probleme ca poluarea aerului, schimbările climatice și sursele de apă, acordând pădurilor atenția cuvenită

 

FSC există de peste 20 ani pentru a proteja pădurile și comunitățile locale, speciile de plante și animale care depind de acestea. Acest sistem susține implicarea directă a comunităților locale în tot ce înseamnă management forestier, crescând transparența acestui sector și punând protejarea biodiversității ori respectarea drepturilor oamenilor pe locuri prioritare.

 

Etichetarea FSC oferă garanția că lemnul, hârtia și celelalte produse sunt recoltate ori prelucrate sustenabil, din suprafețe forestiere gospodărite responsabil sau/și din materiale reciclate.

 

Pentru a sprijini acest sistem, alegeți întotdeauna hârtia, cartonul, ambalajele sau produsele ce conțin bifa FSC. Dacă nu le observați la o primă vedere, cereți informații vânzătorilor.

 

Momentan, 42% din pădurile României sunt certificate FSC.

 

WWF și certificarea forestieră

În ultimii zece ani, WWF-România a susținut administrarea sustenabilă a pădurilor prin implementarea de proiecte la nivel regional, inclusiv prin promovarea certificării managementului forestier în sistem FSC, ca instrument de transformare a pieței și promovare a practicilor forestiere responsabile, pentru un scop mai mare – protejarea pădurilor și a biodiversității, combaterea schimbărilor climatice etc. WWF-România a contribuit efectiv la elaborarea propunerilor acestui standard în calitate de membru a camerei de mediu. 

Pentru mai multe informații contactați WWF-România: 
Radu Vlad – Coordonator proiecte regionale și program păduri, [email protected], 0741148124 
Ștefan Văsuțiu – Specialist comunicare, [email protected], 0736 630 705

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top