WWF sprijină includerea pădurilor virgine și seculare de fag din România în patrimoniul mondial UNESCO

Anumite păduri virgine și seculare de fag din România vor fi incluse în patrimoniul mondial UNESCO, în urma unui proces de nominalizare derulat de Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, WWF-România și Greenpeace. Cei cinci actori au semnat astăzi un protocol de colaborare pe o durată de doi ani, atât cât vor dura procedurile necesare pentru desemnarea noilor situri UNESCO.

WWF-România contribuie la acest proces prin expertiză tehnică, prin specialiștii organizației din domeniul forestier care vor colabora la analizarea siturilor selectate pe baza investigațiilor în teren, vor lucra îndeaproape cu actorii locali pentru obținerea acordurilor necesare și, în plus, spijină acțiunea cu suma de 15.000 euro.

Procesul de nominalizare a pădurilor de fag virgine și seculare în patrimoniul UNESCO, prin inițiativa comună lansată astăzi, reprezintă un pas în plus pentru protejarea acestor valori naționale. WWF arată astfel că nu uită de campaniile demarate și de misiunea asumată, continuând cu pași mari un efort inițiat în urmă cu câțiva ani și sprijinit de zeci de mii de români, spune Magor Csibi, director WWF-România.

Fagul este o specie exclusiv europeană, iar România se bucură de găzduirea unor eșantioane de excepție din această categorie de păduri. Făgetele naturale, care nu au suferit nici o intervenție umană perturbatoare de-a lungul istoriei, sunt adevarate surse de educație și de inspirație de importanță critică în efortul îmbunătățirii modului de gestionare a pădurilor.

Pădurile României sunt, din fericire, încă predominate de fag, iar aceste perle – făgetele naturale – nu trebuie doar cunoscute, ci și recunoscute de umanitate – împreună cu cei care le-au respectat măreția de-a lungul timpului, spune Costel Bucur, Directorul departamentului de Păduri și Arii Protejate la WWF-România.

Printre zonele din România propuse pentru nominalizare, două sunt cele în care WWF a lucrat în ultimii ani și cărora am reușit, alături de susținătorii organizației, să le asigurăm protecția prin lege: zona Strâmbu Băiuț – Groșii Țiblesului (Maramureș) și Pădurile Șincii (Făgăraș).

Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii.
WWF consideră că aceste păduri, care reprezintă 65% din pădurile virgine rămase pe continent (exceptând Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru țara noastră și pentru Europa. Valoarea acestor păduri sub aspect științific, educativ, ecoprotectiv și al biodiversității este agreată de toții practicienii, specialiștii și cercetătorii din domeniu și din domeniile înrudite.

În 2011, WWF România a derulat campania Salvaţi pădurile virgine!, cu scopul de a pune sub protecţie legală ultimele păduri virgine din ţara noastră şi printre ultimele din Europa. În timp record, de 33 de zile, 100.000 de persoane s-au alăturat demersului iniţiat de WWF, semnând petiţia campaniei. Urmarea a fost includerea pădurilor virgine în categoria pădurilor protejate prin lege și inițierea unui proces de identificare și cartare a pădurilor virgine din România. Procesul, în plină derulare pe teren, va face posibilă crearea unui Catalog național al pădurilor virgine din România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top