WWF transformă 2% în 100%

Bucureşti, 6 aprilie – Prin campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, WWF îşi propune să ofere o casă 100% sigură ursului brun. Campania continuă demersurile de anul trecut, când WWF a colectat 60.626 RON, sumă pe care o va utiliza pentru protejarea a 300ha din Pădurile Şincii, de lângă Braşov.

Ursul brun are nevoie de o casă sigură în pădure

Pierderea sau fragmentarea habitatelor reprezintă una dintre cele mai importante ameninţări la adresa ursului brun din România. De vină sunt, în general, proiectele de dezvoltare a infrastructurii care nu ţin cont de impactul negativ asupra mediului. Proiecte de autostrazi fără pasaje de trecere pentru animale, drumuri şi pârtii de ski în zonele de protecţie integrală din ariile naturale protejate, extinderea oraşelor şi a staţiunilor turistice fără calcularea costurilor pe care acestea le presupun din perspectiva pierderii biodiversităţii, toate acestea reprezintă ameninţări cotidiene pentru „casa” ursului brun.

Pădurile Şincii asigură adăpost pentru ursul brun şi pentru alte specii de animale importante – cocoşul de munte, râsul, lupul, barza neagră, stârcul cenuşiu şi numeroase specii de amfibieni. Arbori seculari de până la 2 metri diametru şi înalţi de 50 de metri asigură un habitat favorabil şi sigur pentru toate aceste specii. 300 de ha din aceste păduri sunt neafectate de activităţile umane, însă, având în vedere soarta numeroaselor păduri seculare care au fost distruse în ultimii ani în ţara noastră, există riscul ca aceasta să intre în exploatare, în viitorul apropiat.

2% pentru WWF, 100% protecţie pentru urs şi pădurea seculară

Prin prevederea 2%, fiecare persoană fizică poate decide să redirecţioneze 2% din impozitul pe care îl plăteşte statului către o cauză care o reprezintă. Procedura este foarte simplă şi presupune completarea unui formular şi trimiterea acestuia prin poştă, la sediul Administraţiei Financiare de care aparţine fiecare persoană. Formularele pretipărite cu datele WWF şi toate detaliile necesare completării sunt disponibile la adresa www.wwfdoilasuta.ro .

„În prezent, doar 18% din pădurile seculare din România se află sub o formă de protecţie. Dezvoltarea economică haotică şi lipsa unor prevederi legislative specifice pentru protecţia acestor păduri pune aceste zone sub presiunea unor iminente activităţi umane. Susţinerea care poate veni din partea fiecărui iubitor de natură, prin simplul gest de a redirecţiona 2% din impozitul pe venit către WWF, va contribui esenţial la conservarea unei zone extrem de importante din punct de vedere al biodiversităţii. Obiectivul nostru este declararea celor 300 de ha drept rezervaţie naturală”, a declarat Csibi Magor, Director de Program al WWF în România.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi WWF Programul Dunăre-Carpaţi România, persoană de contact Dana Carataş, Coordonator Comunicare şi Marketing, [email protected], 0730 098 714.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top