Zimbrii de la Armeniș, cu un pas mai aproape de libertate deplină

Cel mai mare proiect de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa, inițiat de Rewilding Europe si WWF-România, intră într-o nouă etapă. Astăzi, 12 septembrie 2014, cei 17 zimbri din Munții Țarcu au fost transferați din zona de aclimatizare intr-o zonă de semi libertate, beneficiind acum de un țarc cu o suprafață de aproximativ 160 de hectare.
 
După o perioadă în care se vor adapta la mediul sălbatic și vor învăța să supraviețuiească în natură, zimbrii vor părăsi și acest țarc și vor deveni primii care trăiesc în sălbăticie, în Carpații Meridionali, din secolul XVIII încoace. Zona sălbatică in care vor fi eliberați in final se întinde pe nu mai puțin de 59.000 de hectare și face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu.
 
Zona de aclimatizare în care se aflau a contribuit la refacerea zimbrilor de pe urma stresului cauzat de schimbarea structurii sociale și a habitatului în care se aflau, a alimentației, climei precum și de transportul acestora în România. În urma observației directe, specialiștii WWF au constatat ca zimbrii sunt pregătiți pentru această nouă etapă.
 
Aria de semi libertate  în care se află acum zimbrii este propice pentru organizarea de tururi ghidate pentru turiști împreună cu rangerii Rewilding Europe-WWF, membrii ai comunității locale din Armeniș. Zona este împrejmuită doar cu garduri electrice, cu care zimbrii s-au obișnuit deja în țarcul de aclimatizare.

“In noul țarc zimbrii vor trăi cât se poate de liber. S-au adaptat repede; de gardul electric nu se mai apropie și am văzut ochiuri de pădure deja formate în țarcul de aclimatizare. Sunt gata de acest pas spre libertate deplină” spune Joep van de Vlasakker, specialistul în zimbri al programului Rewilding Europe.
 
Despre zimbru
 
Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. Acum însă este mai rar decât rinocerul negru, doar 3403 exemplare rămânând in toată lumea în libertate sau semi libertate. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.
 
Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației. El consuma iarbă dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate.

Impactul proiectului în regiune

 
Prezența zimbrilor în această regiune va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice și va favoriza atât creșterea biodiversității, cât si dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Ecoturismul este una dintre variantele firești de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de sălbăticie.
 
De la sosirea zimbrilor in Armeniș, comunitatea locală a cunoscut deja aceste beneficii. Localnicii s-au organizat deja într-o asociație locală în vederea oferirii unor servicii de agro-turism, iar oaspeții nu au întârziat să apară. Arhitectura locului cu case tip fortăreață, sălașe bănățene din piatră, lemn și țiglă din satele învecinate (Sat Bătrân, Sub Margine, Plopul) sunt o atracție în sine, turiștii având ocazia să cunoască măiestriile și îndeletnicirile oamenilor din zonă.
 
Munții Țarcu sunt parte componentă a uneia dintre ultimele zone sălbatice ale Europei, cu suprafețe întinse, fără acțiune intrusivă a omului, unde procesele naturale se pot desfășura nestingherite. Obiectivul programului Rewilding Europe este să formeze o populatie de peste 500 de animale, impartita in cel putin 3 sub populatii precum și coridoare ecologice de migratie pentru animale sălbatice, care să contribuie la îmbunătățirea conectivității cu celelalte zone învecinate.
 
Rewilding Europe și WWF-România implementează acest proiect împreună cu comunitatea locală din Armeniș și din împrejurimi, implicând antreprenori locali, direcții silvice, asociații de vânătoare și tur-operatori.

Note pentru editori:

Pentru mai multe informații despre inițiativa Rewilding Europe și proiectul din Carpații Meridionali accesați website-ul dedicat.
 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top